• Invånare: 11-12 miljoner i storstadsregion
  • Språk: Filipino/Tagalog, Engelska
  • Flygplats: Ninoy Aquino International Airport

Föroreningar och avgaser, trafikkaos, slum och betong – eller kulturell smältdegel med en rik historia, shopping i världsklass, och ett pulserande nattliv med kanske Asiens hetaste nattklubbar. Det råder delade meningar om huvudstadsregionen. Många turister passerar endast Manila för att flyga vidare till sin slutdestination, men om man har ett par dagar över är det ingen dum idé att stanna och bilda sig sin egen uppfattning.

Huvustadsregionen Metro Manila med en befolkning på 11-12 miljoner invånare ligger på ön Luzon, och är centrum för landets affärer, utbildning och nöjesliv.  16 städer och en kommun utgör huvudstadsregionen. Huvudstaden Manila är egentligen endast ett distrikt i Metro Manila, där bland annat Ermita, Malate och Intramuros ingår. När man talar om Manila så brukar man dock ofta syfta på hela huvudstadsregionen.

Metro Manila är indelat i 4st distrikt:

manilas_districts_small
Street map of Manila. From [http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Ph_map_manila_large.png], WikiPedia:User:Seav
Första distriktet
Manila (Ermita, Malate, Intramuros mfl.), Chinatown

Andra distriktet
San Juan, Marikina, Mandalyong, Quezon City, Pasig

Tredje distriktet
Kalookan City, Malabon, Navotas, Valenzuela

Fjädre distriktet
Makati, Las Piñas, Muntinlupa, Parañaque, Pasay City, Pateros, Taguig City

Manila
Manila (huvudstaden som är en del av Metro Manila) består av 16st distrikt, däribland de klassiska och färgstarka turistdistrikten Ermita och Malate. I Ermita kan man bland annat besöka Rizal Park och Manila Ocean Park. Malate strax söderut är känt för sitt bohemiska nattliv, en stor kontrast mot andra delar av Metro Manila som Makati och Bonifacio.

Intramuros som härstammar från den spanska kolonialtiden betraktas somManilas ”gamla stan”. Namnet betyder ”innanför murarna”, och är låg tidigare det spanska fortet Fort Santiago, som numera är ett museum. Här ligger också pampiga San Agustin Church och Manila Cathedral.

Tondo är Manilas fattigaste slumkvarter. Smokey Tours anordnar arrangerade turer hit. Man får uppleva hur dess invånare bor och lever sitt dagliga liv, och förstå vilken betydelse volontärabete och välgörenhet verkligen har. En riktig ögonöppnare!

Andra distrikt är Binondo, världens äldsta China Town, och San Miguel – efter ölen, som förresten grundades i Filippinerna.

makatiskyline
Makati

Makati City
Makati, centralt beläget i Matro Manila anses vara Filippinernas finansiella, kommersialla och ekonomiska hubb. Här ligger den filippinska börsen, och många multinationella bolag representerade.

Det är också känt för sina eklusiva köpcentrum, restauranger, nattklubar och hotell. Det är i förhållande till andra delar av Manila rent och promenadvänligt, och populärt bland turister.

Quezon City
Quezon City med cirka 2,7 miljoner invånare är den största enskilda staden i Metro Manila och även i hela Filippinerna. Det var landets huvudstad mellan 1946 och 1972 innan regeringen förflyttades åter till Manila. På senare tid har Quezon blivit känd som ett nav för IT och nöjesliv.

By Tomenbang/Ursua/Villapando (Wikipedia Takes Manila participant) (Uploaded from Wikipedia Takes Manila) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons
Manila Bay
Bukten utanför Manila är av strategisk betydelse för Filippinerna, då den utgör navet för handel med grannländer och omvärlden. Här ligger Port of Manila, landets största och viktigaste hamn. Historiskt sett har bukten bidragit till socio-ekonomisk utveckling av landet.

Baywalk är en strandpromenad vid Manila Bay (Manila bukten) som i princip sträcker sig från Mall Of Asia i Pasay till Rizal Park i Ermita. Här samlas folk för att umgås, äta en bit mat, ta en promenad koppla av – eller för att titta på den vackra solnedgången.

Väder

Temperaturen i Manila är relativt hög hela året, och luftfuktigheten hög. Som varmast är det mellan april och juni, även kallad sommar i Filippinerna.

Torrperiod
December – maj
25-32 ° C
Varmt och fuktigt, nederbörd är sällsynt.

Regnperiod
Juni – november
25-30 ° C
Det regnar sällan hela dagar under regnperioden, men regnskurarna är sporadiska, korta och kraftiga. Tyfoner förekommer vanligtvis mellan juni-september.

Resa till Manila

Om man reser från Sverige är landar man allt som oftast på flygplatsen Ninoy Aquino International Airport, som ligger centralt i Metro Manila. Om man väljer att resa till Clark är restiden 2 timmar med buss.
Mer information om Ninoy Aquino International Airport

Kommunikationer

Taxi är det säkraste och smidigaste sättet att färdas i Manila. Med en tågkarta till hands är dock stadens tågsystem oftast mycket snabbare. Rusningstid i Manila är mellan 7-10 och 16-19.

  • Bil – Vägnätet är väl utbyggt i huvudstaden. Motorvägar förbinder större städer och kommuner. Att tänka på om man hyr bil och kör själv är det är vanligt förekommande med mycket folk på sidorna av många vägar, vilka när som helst kan korsa vägen. Bästa tiden för att undvika rusningstrafik är mellan 10-16.
  • Taxi – Taxi är mycket billigt i Filippinerna, och bilarna är oftast luftkonditionernade och håller en bra standard. Man bör alltid åka med taxameter och undvika fastpris. Undvik rusningstid 7-10 och 16-19.
  • Jeepney – Jeepneys kör efter fasta rutter och är billigt och smidigt för att åka kortare sträckor. I Manila kan det dock bli mycket varmt och trångt. Fördelen är att det är enkelt att hoppa på och av i princip var som helst under resans gång.
  • Buss – Bussar i och från Manila finns i olika varianter, inklusive luftkonditionerade. Ofta kan bussarna i Manila vara dåligt skyltade, och rutten därför vara oklar. Buss är ofta ett bättre alternativ för att ta sig längre sträckor utanför Manila.
  • Minivan (FX) – FX är dyrare än Jeepney, men billigare än taxi, då man betalar för en plats i en minivan. De följer precis som Jeepneys fasta rutter, men är ett mycket bekvämare, och oftast luftkonditionerat alternativ.
  • Tricycle– Jeepneys är relativt ovanligt i Manila, förutom i mindre byar och förorter. Ett smidigt och billigt alternativ för korta sträckor.
  • Tåg – Manila har två tågsystem, LRT och MRT, som i princip är tåg och tunnelbana. Det är det snabbaste transportsättet i Manila, men säkerhetskontroller, långa köer och varma tågvagnar är vanligt, framför allt under rusningstid.
  • Promenera – Manila är ingen promenadstad, med undantag från Makati och Taguig, där det finns breda, moderna trottoarer och promenadvägar.

Språk

De vanligaste språk som talas i Manila är Filipino, som bygger på Tagalog, och engelska. Fler än 170 inhemska språk talas dock i Manila, mycket på grunda av en stor tillströmning av folk från andra provinser.

Shopping

I Manila ligger några av regionens, och världens största köpcentrum. Att besöka en Mall (köpcentrum) i Filippinerna, och i synnerhet i Manila är en upplevelse, och inte bara för de shoppingsugna. De största köpcentrumen är som egna städer i staden och erbjuder aktiviteter nog för att tillfredställa de flesta en dag, eller två. För en mer genuin shoppingupplevelse finns många Super Markets, eller tiangge – utomhusmarknader som säljer allt mellan himmel och jord.
Läs mer om shopping i Manila

Nattliv

Manila har ett rikt och varierande nattliv, och erbjuder något för alla smaker. Här finns mängder av restauranger med mat från hela världen, barer, nattklubbar, och karaoke förstås.
Läs mer om Manilas nattliv

Mat och dryck

Mat är en viktig del av den filippinska kulturen. Med den stora variationen av folk och kulturer i Manila-regionen finns ett stort utbud av internationell mat, snabbmatskedjor och ”street food”, framför allt i Chinatown och Manila. I Makati kan man finna American stekhus, högklassiga japanska, koreanska, indiska och thailändska restauranger, och privsnivån är något högre.

Se och göra

Det finns mängder av sevärdheter och aktiviteter i Manila. Vi har försökt att samla några av höjdpunkterna.
Läs mer

Manila Bay
Manila Bay

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Resmål i närheten

1 KOMMENTAR

Comments are closed.