Leyte är en öprovins (politiskt sett två provinser, norra och södra Leyte) som ligger i regionen östra Visayas i centrala Filippinerna. Det är en naturskön och bergig provins där många invånare lever av naturen, lantbruk och fiske. Här finns landets längsta bro, San Juanico bron som förbinder Leyte med ön och provinsen Samar. Den största staden som också är provinshuvudstad heter Tacloban. Ormoc heter provinsens andra största stad.

Leyte drabbades i början av november 2013 av tyfonen Haiyan (Yolanda i Filippinerna) – en av de mest omfattande tropiska cykloner som någonsin drabbat mänskligheten.

Väder

Leyte påverkas både av den nordöstra och sydöstra monsunerna, därför finns det inga uttalade säsonger. Under den nordöstra säsongen regnar det dock något mer, framför allt i december-januari. Det är också den mildaste perioden, ända fram till mars. Temperaturerna håller sig oftast under 30 grader.

Den varmaste perioden är mellan april och augusti då temperaturen sällan går ner under 30 grader. Den genomsnittliga årliga temperaturen på Leyte är 27 grader med en luftfuktighet på 77%.

Resa till Leyte

Daniel Z. Romualdez Airport utanför Tacloban är huvudknytpunkten till Leyte och hela regionen inklusive Samar. 4 bolag har dagliga flygavgångar mellan Cebu och Manila till Leyte – AirPhil Express, Cebu Pacific, Philippine Airlines och Zest Airways.

Det går också att ta en Ro-Ro färja från Bogo City på norra Cebu direkt till Palompon på Leyte.

Kommunikationer

Det finns ett flertal stora busscentraler i provinsen vilket gör det enkelt att resa mellan olika städer till ett bra pris. Det finns också möjlighet att hyra bil. I Tacloban kan man välja mellan jeepney, tricycle eller taxi.

Se och göra

Tacloban

Tacloban är Leytes största stad med över 200.000 invånare. Den drabbades hårt av tyfonen Haiyan 2013, men idag är det mesta av infrastrukturen återuppbyggd och livet är tillbaka till det normala, så gott det går. Trots att det är provinshuvudstaden är staden lugnare och mindre urbaniserad än många andra provinshuvudstäder. En bra utgångspunkt för att utforska ön vidare.

Kalanggaman Island

Kalanggaman Island är en av de finaste öarna i Filippinerna, med alldeles klart vatten, vit finkorning pudersand och dess unika sanddynor som sträcker sig över uns uddar.
Läs mer om Kalanggaman Island

Lake Danao, Ormoc

Danaosjön är verkligen Ormocs gömda pärla. En pittoresk och rofylld oas cirka en timmes resa från staden. Njut av bad, paddling, fiske, eller stanna och campa över natten.

Leyte Landing Memorial

Ett avgörande slag i Filippinernas historia avgjordes på Leyte. På den här platsen där ett monument är rest slogs amerikanska och filippinska trupper mot japanerna under andra världskriget.

San Juanico Bridge

Den längsta bron i Filippinerna som förbinder Leyte med Samar. Erbjuder fina vyer över vackra omgivningar.

Mat och dryck

Ormoc är känt för sina små men söta och fantastiskt goda ananas. Tuba, ett lokalproducerat kokosvin är en mycket populär dryck i såväl Leyte som i hela regionen. I Tacloban finns ett flertal restauranger, och street food går att hitta runt om i hela staden.

För den partysugne är Leyte kanske lite väl sömnigt. Åtminstone utanför Tacloban där det finns flera små cafeer, barer och ett par nattklubbar.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Skriv en kommentar
Ange ditt namn