Puerto Princesa är provinshuvudstaden på Palawan som brukar bli utnämnd till den renaste och grönaste staden i Filippinerna. Det räcker att ta åka till utkanterna av staden för att uppleva storslagen och välbevarad natur. De flesta börjar sin vistelese på Palawan med Puerto Princesa som utgångspunkt, men man kan gott stanna här under en längre tid. Honda Bay, bukten vid kusten utanför staden där man kan luffa runt bland oexploaterade Mangrovetäcka öar. Här kan man finna sina egna paradisstränder – utmärkta för sol, bad, snorkling och dykning. En dagstur till Sabang Underground River, världens längsta underjordiska flod är en upplevelse utöver det vanliga.

Kommunikationer

Enklast att ta sig runt staden är med Jeepney, eller tricycle för kortare sträckor. Se till att göra upp om priset i förväg.

Internet, mobiltelefon, bankomat

Det finns flera bankomater i staden som accepterar internationella kreditkort. De stora operatörerna SMART och Globe har bra täckning i och runt Puerto Princesa, i det stora hela även för mobilsurf. De flesta hotell, samt många restauranger och caféer erbjuder WiFi utan extra kostnad.

Se och göra

 • Sabang Subterranean River (Underground River) – 1,5 timme bilresa från Puerto Princesa i Sabang ligger Underground River, 8km lång och världens längsta underjordiska flod.
  Läs mer om Sabang Subterranean River
 • Honda Bay – Strax utanför Puerto Princesa ligger Honda Bay. En populär destination för bad, dykning och snorkling mellan de små öarna med vita sandstränder och Mangroveskog. Här finns inga resorts. Hit åker man för öhoppning och det vackra landskapet. Några av öarna som är populära att besöka är Lu-Li Island, Snake Island och Cowrie Island. En tur till Honda Bay går att boka via sitt hotell eller via arrangörernas hemsida. Då ingår båt och transport som brukar ta cirka 30 minuter från Puerto Princesa.
 • Palawan Wildlife Rescue and Conservation Center – Krokodilfarm och reservat för Palawans inhemska, unika djurarter, som är väl värt ett besök. 30-40 minuter från Puerto Princesa med antingen pickup för 8st personer, 20 pesos per person. Eller med Tricycle för 100-150 pesos per person. Entréavgift är 40 pesos respektive 20 pesos för vuxna och barn.
 • Palawan Museum – Gammalt museum med en del intressanta föremål. Entréavgift 20 pesos.
 • Immaculate Conception Cathedral – Vacker kyrka, särskilt invändigt.
 • Ugong Rock – Spektakulär skogsbeklädd klippa mitt i ett vackert och lummigt landskap. För den som vill så går det att klättra upp för klippan och åka zipline ner.
 • Dykning – Puerto Princesa erbjuder bra dykning med möjlighet att se sköldpaddor, ålar, drakfiskar och flera andra tropiska fiskarter. Många tar sitt dykcertifikat här innan de reser vidare till El Nido eller Coron.

Shopping

Robinson’s Place är det största köpcentret på Palawan och är både modern och välskött. Har ett stort antal affärer, restauranger och bio. Fördrar man en mer genuin shoppingupplevelse ska man besöka den lokala marknaden, där man kan handla frukt, grönsaker, fisk och andra livsmedel.

Mat och dryck

 • Kalui – Trevlig atmosfär och bra mat, framför allt fisk och skaldjur. Goda drinkar.
 • Kinabuch – Populär sportbar med BBQ-mat som har biljard och visar livesport på TV.
 • La Terasse – En av de mest populära restaurangerna i Puerto Princesa. Serverar både filippinska, europeiska och asiatiska rätter.
 • Sidelines Teashop and Bar –  Traditionell kinesisk teshop och restaurang med autentisk inredning och atmosfär. Serverar både asiatisk, amerikansk och europeisk mat, samt kaffe, te och alkoholhaltiga drycker.
 • Ima’s Gulay Bar – Utmärkt vegetarisk mat, värt att prova även för den som inte är vegetarian. Gratis WiFi.
 • La Tana Della Libellula – Utmärkt italiensk restaurang.
 • ITOY’s Coffee Haus – Serverar kanske det bästa kaffet i Puerto Princesa. Har bra WiFi och en stor utomhusyta med sittplatser.
 • Lotus GardenAvnjut en middag i unik atmosfär vid låga japanska bord, i en lummig trädgård. Serverar mat från flera asiatiska kök.
 • Kweba Resto BarReggaebar med gästvänlig atmosfär. Livemusik varje helg.
 • Deep Forest Wine Bar & Restaurant – Belägen i ett hotell med samma namn. Lite avsides, men en restaurang med unik inredning och atmosfär. En restaurangdel som serverar internationell och asiatisk mat, och en bardel i en mysig vinkällare, som visar livekonserter på TV.
 • Cafe Ole Bakeshop and Coffee Shop – Café och bageri med mycket populära mackor och bakelser.

Nyttiga länkar
TripAdvisor – Puerto Princesa på TripAdvisor.
Underground River Tour – Boka en tur till Underground River via Go Palawan.