Valhajen är världens största haj och den största levande fiskarten, med en vikt på upp till 40 ton. I Filippinerna är de vanligtvis mellan 4-12 meter stora. Den största valhajen som uppmätts var 12,65m lång, men det finns obekräftade historier om ännu större.

Valhajen äter zooplankton vid ytan som mestadels består av hoppkräftor och fiskägg. Ibland ingår mindre eller större fiskar också i födan så som makrill, sardiner, ansjovis och mindre tonfiskar. Valhajen livnär sig även på fiskägg och äggen som släpps från koraller under korallblomning.

De söker sig till Filippinerna i ett stort antal under vissa perioder av året, den bästa säsongen är vanligtvis mellan december och maj men det finns chans att se valhajar ändra från november till juni. Valhajssafari i Oslob, Cebu anses av vissa vara kontroversiellt på grund av sin kommersialisering, där valhajarna matas för att stanna längre.

En valhajssafari går till på det viset att man åker ut med en liten båt tillsammans med sin guide. När man hittat rätt plats tar man på sig snorkeln och dyker ner för att simma tillsammans med valhajarna, ofta ser man flera stycken samtidigt. En mäktig upplevelse, minst sagt.

Läs mer
Simma med valhajar i Donsol, Bicol
Simma med valhajar i Oslob, Cebu

LÄMNA EN KOMMENTAR

Skriv en kommentar
Ange ditt namn