• Invånare: Cirka 2,6 miljoner
  • Språk: Cebuano/Bisaya, Engelska

Cebu är en provins som ligger i regionen Centrala Visayas, ungefär mitt i landet. Det är den mest tätbefolkade ögruppen, och ett av de mest populära resmålen i Filippinerna. Provinsen består av totalt 167 öar. Några populära öar är huvudön Cebu, Mactan, Malapascua, Badian, Camotes och Bantayan. Man kan med lätthet spendera hela semestern i Cebu – här finns något för alla.

Väder

Högsäsong
September / oktober – maj / juni
25-32 ° C
Varmt och fuktigt, nordostliga till ostliga vindar, lite eller ingen nederbörd

Sommar
April / maj / juni
28-38 ° C
Varmt och
mestadels torrt

Lågsäsong
Maj / juni till september / oktober
25-32 ° C
Svala sydvästliga vindar, måttlig till kraftiga regnskurar. Tyfoner förkommer.

Resa till Cebu

Mactan Internation Airport
Mactan International Airport är landets näst största flygplats och ligger på i Lapu-Lapu City på ön Mactan, ungefär 20-30 minuter från centrala Cebu City. Den är mindre och bättre organiserad än flygplatsen i Manila, och oftast ett smidigare alternativ om man är på genomresa och ska vidare till andra destinationer. Ett omfattande arbete för modernisering av flygplatsen är för närvarande under utredning, och det lär behövas. Cebu City är den snabbast växande staden i Filippinerna.

Internationella kommunikationer till Cebu via Manila trafikeras av Air Aisa, Philippine Airlines och Cebu Pacific. Andra flygalternativ är via Hong Kong (Cebu Pacific, Cathay Pacific), SingaPore (Silk Air), eller Qatar (Qatar Airways). Det finns även möjlighet att flyga in direkt från Seoul i Sydkorea.

Från Mactan finns direktanslutningar inom Filippinerna till bland annat Manila, Kalibo, Puerto Princesa, Boracay, Clark (nära Angeles City), Siargao (Surigao), Zamboanga, Davao, Bacolod, Iloilo, Cagayan de Oro, Cotabato, Camiguin, General Santos, och Tacloban.

Cebu hamn
Cebu har Filippinernas största hamnområde där både stora och mindre passagerarfärjor stannar. Det finns dagliga färjor till och från Cebu, Manila, Bohol, Negros, Leyte, Butuan, Davao, Cagayan de Oro, Ozamis och Iligan mfl. Avgångar och tider förändras kontinuerligt, så man bör söka efter detta nära inpå sin planerade resa.

Mactan Bridge
Mactan Bridge

Kommunikationer

Taxi är ett smidigt och billigt sätt att ta sig runt, och reglerad av lokala myndigheter vilket innebär att taxameter alltid ska användas, vilket efterlevs i de allra flesta fall. Man ska därför undvika taxibolag som lockar med fasta priser. För dagsturer eller längre resor kan man dock hyra en chaufför och förhandla om ett rimligt pris.

Luftkonditionerade bussar till de norra och södra delarna av Cebu går regelbundet från Cebus södra och norra bussterminaler. Om man vill hyra bil finns det många firmor som erbjuder det till bra priser per dygn. Enklast är att fråga på sitt hotell. Detta gäller också om man vill hyra cykel. Vägarna söderut tenderar att vara i bättre skick än i de norra delarna, och trafiken på landsbygtden är inte heller lika kraftig som inne i Cebu City. Bra att tänka på är att mörkerkörning i Filippinerna inte är som i Sverige. Vägbelysingen är ofta svag eller obefintlig vilket kräver ökad uppmärksamhet samt körvana.

Vill man resa som de lokala kan man hoppa på en Jeepney eller Multicab, som används som kollektivtrafik i de flesta städer och större tätorter. Varje Jeepney har en fast rutt och stannar på särskilda terminaler, eller kan vinkas in var som helst efter vägen i princip. Det är mycket billigt och i allmänhet ett säkert alternativ på dagtid, men var beredd på att sitta trångt, och utan luftkonditionering. TriCycle finns som alternativ för kortare sträckor inom en tätort, och är en slags mopedbil. På vissa öar eller orter finns även cykeltaxi och mopedtaxi.

Jeepneys
Jeepneys

Mat

Cebu är känt för sin Lechon (helstekt/grillad gris) som anses vara den bästa i Filippinerna. Det serveras med Pusu, klibbigt hängt ris i ett paket gjort av lindade palmblad.

Språk

Språket som talas i Cebu, och i hela Visayas och Mindanaue är Bisaya, även kallad Cebuano. Det är filippinernas största språk, räknat till antalet som använder det i dagligt bruk. Då engelska är ett officiellt språk fungerar det oftast bra också. Man kan ofta höra lokalbefolkningen tala en blandning mellan Bisaya och engelska, särskilt bland yngre generationer.

Cebu City

Cebu’s huvudort eller administrativa huvudstad heter Cebu City (Cebu i dagligt tal), ofta kallad “The Queen city of the south”. Det är Filippinernas näst största, och äldsta stad. Omgärdad av berg och grönska, och med sin närhet till stränder och är det ett trevligt alternativ till större och jäktigare Manila. Cebu City bildar tillsammans med flera kranskommuner filippinernas andra största storstadsområde Metro Cebu.
Läs mer om Cebu City

Mactan Island

Ön där Mactan International Airport ligger, en kort bilresa från Cebu City. Två broar ansluter Mactan med ön Cebu och en till är planerad, i södra Mactan.  Här trängs lyxiga resorts och hotell, och en rad budgetalternativ längs kusten.
Läs mer om Mactan Island

Bantayan Island

Bantayan Island är en stillsam paradisö i norra Cebu, med kanske en av de bästa stränderna i Filippinerna. Här spenderar man dagarna med att avnjuta god mat, sola, bada och se på den vackra solnedgången. Till Bantayan tar man sig enklast med en Ceres buss från Cebus södra bussterminal till norra Cebu, för att byta till färja sista biten.
Läs mer om Bantayan Island

Malapascua Island

Malapascua är en liten ö med vita stränder, kristallklart vatten och en av de mest populära resmålen för dykning i Filippinerna. Thresher sharks (rävhaj), Manta Rays (stor rocka), hammarhaj och mandarinfisk är bara några av alla arter att se och uppleva.
Läs mer om Malapascua Island

Camotes Islands

En ögrupp i nordvästra Cebu. Här finns lugna stränder, grottor och vattenfall. Livet på Camotes är enkelt och lokalbefolkningen är vänlig. Det smidigaste sättet att ta sig till Camotes är med buss från Cebus norra bussterminal, ungefär 1,5 timme till Danao för 30 pesos. Därefter 2 timmar båtresa som kostar cirka 180-200 pesos.

Bohol

Från hamnen i Cebu till Bohol tar det två timmar, och trafikeras dagligen av flera båtbolag.
Tidtabeller och information om båtförbindelser
Läs mer om Bohol

Kawasan Falls

130 kilometer sydväst om Cebu City, vid foten av bergen i Barangay Matutinao, Badian, ligger vackra Kawasan Falls, med sitt klarblå källvatten.
Läs mer om Kawasan Falls

Kawasan Falls
Kawasan Falls

Oslob

Simma med valhajar, besök gamla kyrkor eller Sumilon Island. Till Oslob går det dagligen bussar från Cebus södra bussterminal. Resan tar ungefär 3 timmar. Ceres Liners luftkonditionerade bussar kostar cirka 150 pesos.

Moalboal

En utmärkt bas för utmärkt dykning. Här finns många dykskolor, hotell och resorts, trots sitt lugna läge på landsbygden. Till Moalboal går det dagligen bussar från Cebus södra bussterminal. Resan tar ungefär 2,5-3 timmar och kostar max 120 pesos med luftkonditionerad Ceres Liner buss.

Resmål i närheten