Svenska medborgare som reser till Filippinerna får automatiskt 30 dagar vid ankomst och behöver inget visum för den perioden. Det krävs pass som har en giltighetstid på längre än 6 månader efter tiden för resan, samt en utresebiljett. Med endast en enkelbiljett kan man bli nekad att kliva ombord på flyget, och får då se till att skaffa det på flygplatsen.

Turistvisum
Vill man stanna längre än 30 dagar kan man förlänga det med ytterligare 59 dagar på ett migrationskontor i Filippinerna. Observera att det råder strikt klädkod där inte shorts och sandaler accepteras. Glöm inte att ta med lite tålamod och en smula ödmjukhet vid ett eventuellt besök – det kan gå långsamt. Det går även att ansöka om detta redan innan avresan om man avser vara borta under en längre period. Ett turistvisum kan förlängas upp till 18 månader totalt.

För mer information och priser, se Filippinska ambassadens hemsida. (I Norge som ansvarar för svenska ärenden). http://www.philembassy.no/consular-services/visa.

Studentvisum
Om man har som avsikt att studera i Filippinerna kan man ta kontakt med ett universitet och få ett godkännanden och intyg. Från 18 år och krav på högre studier än gymnasienivå.
Mer information: http://www.philembassy.no/consular-services/visa/student-visa

Special Investor’s Resident Visa (SIRV)
Investera $75.000 i Filippinerna och stanna så länge investeringen kvarstår. Från 21 år.
Mer information: http://www.philembassy.no/consular-services/visa/special-investors-resident-visa-sirv

Special Resident Retiree’s Visa (SRRV)
Det finns 4 olika typer av ”retiree’s” visum för att stanna permanent i Filippinerna. Från och med 35 års ålder och uppåt kan man ”pensionera” sig och stanna för gott om man så vill. Villkoren är olika för de olika typerna men det enklaste kräver ett belopp i deposition medan andra kräver investeringar och inkomst från pension.

Mer information: http://www.philembassy.no/consular-services/visa/special-resident-retirees-visa-srrv
Tabell över de olika typerna: http://www.pra.gov.ph/main/srrv_program?page=1

Balikbayan
Ett program som syftar till att uppmuntra emigrerade filippinare att besöka Filippinerna utan visum. Detta innefattar också deras maka/make samt barn, under förutsättning att det finns dokument på giftermålet, som ska ha skett i Filippinerna.
Mer information: http://www.philembassy.no/consular-services/visa/balikbayan-program

Läs mer
Filippinerna reseråd och vaccinationer
Reseförsäkring

3 KOMMENTARER

  1. Hej, om man reser till Filippinerna och är där ca. 28 dagar och sedan åker till ett annat sydostasiatiskt land i en vecka och sedan kommer tillbaka till Filippinerna efter den veckan, ”förnyas” de 30 dagar fri visum tiden då?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Skriv en kommentar
Ange ditt namn