• Invånare: Cirka 800.000
  • Språk: Filipino/Tagalog,Cuyonon, Hiligaynon, Palawano, Engelska
  • Flygplatser: Puerto Princesa Intl Airport, FBR Airport Coron, El Nido Airport, San Vicente Airport

Palawan är en ö och provins belägen mellan sydkinesiska havet och Sulusjön. Till ytan den största provinsen, med en kustlinje på 2000km, 1700 öar och rev på en yta av 11.000km2. Palawan är en av de mest välbevarade provinserna och skyddad som ett fisk och djurreservat.

Väder

Palawan har ett tropiskt och subtropiskt klimat med i huvudsak två säsonger, regnperdiod mellan juni och oktober, och torrperiod mellan november och maj. Det förekommer dock stora lokala variationer mellan de norra och södra, samt östra delarna av ön. De sydligaste delarna är i princip helt fritt från tropiska oväder, medan kraftigt regn och tyfoner är förekommande i de nordligaste delarna. Torrsäsongen på den östra delen av ön är kortare än genomsnittet, men har ingen utpräglad regnsäsong. Sommarmånaderna mars till juni är de varmaste, medan kvällarna är svalare i januari och februari.

Torrsäsong (November – maj)
21-33 ° C
Regnskurar förekommer i januari och februari och kvällarna är svalare. Mars är början av sommaren och den bästa tiden att resa, fram till maj/juni.

Regnsäsong (Juni – oktober)
23-32 ° C
Kraftigt regn förekommer regelbundet med störst risk för tyfoner i de norra delarna, medan nederbörden i de östra delarna är något mindre.

Resa till Palawan

Puerto Princesa International Airport trafikeras av flera bolag med ett antal avgångar dagligen. Philippine Airlines, Air Philippines, Cebu Pacific och AirAsia Zest flyger från och till Manila och Cebu, vilket tar ungefär en timme. Air Philippines och Cebu Pacific flyger även mellan Davao och Puerto Princesa. PAL Express har flyg från och till Busuanga. Det går också att flyga direkt mellan Clark (Angeles) och Puerto Princesa med Air Asia.

För den som föredrar färja går det en mellan Manila och Puerto Princesa, vanligtvis en gång i veckan. Resan tar upp till 30 timmar.
Läs mer om färja till Puerto Princesa (Extern länk till 2GO Travel)

Kommunikationer

De vanligaste färdsätten på Palawan är Jeepneys och Tricycles. Priserna för turister kan variera, så kom överens med föraren i förväg. Sträckan Puerto Princesa till El Nido trafikeras av långfärdsbussar som har flera avgångar om dagen, även moderna med luftkonditionering. Dessa stannar flera gånger för att släppa av och plocka upp folk, men är ofta ett bekvämare och billigare alternativ än minibuss. Vid bokning av dagsturer till till exempel Honday Bay och Sabang Subterranean River ingår minibuss och reseguide med pickup vid hotellet.

Puerto Princesa

Provinshuvudstaden, som brukar bli utnämnd till den renaste och grönaste staden i Filippinerna. Honda Bay, är en bukt strax utanför staden. Här kan man finna sina egna paradisstränder – utmärkta för sol, bad, snorkling och dykning.
Läs mer om Puerto Princesa

El Nido

Beläget på den norra delen av Palawan och utgörs av ett 50-tal små och stora öar. El Nido har ett spektakulärt landskap, och är känt för sina blå laguner, kalkstensklippor, avskilda vikar och paradisstränder, sitt unika djur och växtliv – och sina vackra solnedgångar. Det har fått smeknamnet det sista paradiset.
Läs mer om El Nido

Coron

Coron är den största staden på ön Busuanga Island i norra Palawan. Det är också ett namn på en närliggande ö, Coron Island. Området är känt som en av de bästa platserna för vrakdykning i världen. Här finns tio vrak från andra världskriget, omgivna av korallrev. De tillhörde den japanska flottan och sänktes av amerikanska bombflygplan 1944. Det finns också gott om fina sandstränder med vit stand och klart vatten, som lämpar sig bra för snorkling.
Läs mer om Coron

Port Baron

En charmig och idyllisk fiskeby belägen mellan Puerto Princesa och El Nido. De flesta turister besöker mer populära destinationer som El Nido, men de som hittat till Port Barton anser att det är en av höjdpunkterna under sin resa till Filippinerna. Det har blivit ett populärt val för backpackers, och resenärer som uppskattar att njuta av avskildheten och den avslappande atmosfären. Förutom att koppla av vid stranden kan man ta en båt för öhoppning till närliggande tropiska öar – många med vita sandstränder, regnskog och klara vatten som gör sig bra för snorkling. Lättast är att arrangera det med en lokal fiskare, och göra upp om ett pris. Det finns också ett par dykskolor som ordnar dykutflykter med båt. I naturen runt Port Baron finns flera vattenfall och regnskog som erbjuder möjlighet till trekking.

I Port Baron är transportmöjligheterna begränsade, elektricitet finns endast mellan 17.30 till midnatt, det finns inga sjukhus eller bankomater, och begränsad uppkoppling till Internet. Behöver man det så rekommenderas att köpa ett kontantkort tankat med ett internetpaket till mobiltelefonen. Restaurangerna är enkla men serverar god filippinsk mat. Här finns ett antal guesthouses samt bungalows.

Det mest bekväma alternativet från Puerto Princesa till Port Baron är att hyra en minivan, som kostar cirka 4500 pesos och ta 2,5 timme. Ett annat alternativ är med Jeepney från San Jose Market (New Market), som kostar 250 pesos och tar 3,5-4 timmar beroende på antal stopp. Det går att bli avsläppt direkt utanför sitt guesthouse.  Till och från El Nido behöver man åka en kombination av Jeepney och buss eller minivan. Jeepney från Port Baron till Roxas för cirka 150 pesos, 1,5 timme. Sedan ta en buss eller minivan som tar ungefär 4-5 timmar. Minivan kostar cirka 350 pesos och buss något mindre. Det går också att hyra en båt för att ta sig mellan Port Baron och El Nido. Prisexempel 1100-1500 pesos per person.

Sabang

Mest känd för Underground River, men Sabang är också en trivsam liten ort med en vacker strand. Naturen och växtligheten i området erbjuder mycket bra möjigheter till trekking. Andra sevärdheter är grottorna Elephant Cave och Lion Cave.  Här finns ett antal enklare boendealternativ och restauranger

Från Puerto Princesas San Jose Market (New Market) går dagligen Jeepneys till Sabang för 150 pesos, vilket tar ungefär 3 timmar.