1,5 timme bilresa från Puerto Princesa ligger Sabang Underground River, ibland även kallad Puerto Princesa Underground River. 8km lång gör den till världens längsta underjordiska flod, och sedan 1999 på UNESCOS lista över världsarv. Det omgärdande landskapet är hem för många exotiska växter och djur. Området är också en viktig miljö för bevarande av biologisk mångfald. Dess ekosystem gör den till en unik plats i Asien.

Turen som vanligtvis är en hel dag går att boka på de flesta hotell och online via ett flertal arrangörer. Pris mellan 1400-2000 pesos inklusive lunchbuffé. Vägen mellan Puerto Princesa och Sabang kan vara lite snirklig, men passerar vacker natur och storslagna vyer över Palawans kustlandskap. Från färjelägret i Sabang åker man en enkel bankabåt till en liten strand med vackra bergsformationer. Om man har tur så kan man få syn på aporna som bor här. Därefter följer en kort promenad genom ett skogslandskap innan man är framme vid startpunkten för Underground River. Här är vattnet alldeles kristallklart, och landskapet lummigt.

Därifrån tas man in i berget i en liten paddelbåt med guide. Under turen, som går cirka 2,5km in i grottan kan man räkna med att se spektakulära tunnlar, formationer av droppsten och någon av alla de arter av fladdermöss som bor i berget.

Puerto Princesa Underground River officiell webbplats
Boka tur via Gopalawan