Bicol kan mycket väl vara en av de mest natursköna regionerna i Filippinerna. Här finns världens mest symmetriska konformade vulkan, Mount Mayon och världens största fisk, valhajen. Exotiska öar med kanske några av de bästa stränderna i landet gör det till en utmärkt destination för öhopping.

Bicol är en region belägen på en halvö på den sydligaste delen av Luzon. Den består av 7 provinser och 6 städer, där Legazpi City är regionshuvudstad och center för såväl turism, utbildning, sjukvård och handel.

Resa till Bicol

  • Till Legazpi Airport – Philippine Airlines, PAL Express och Cebu Pacific flyger dagligen från Manila till Legazpi på cirka en timme. Cebu Pacific har också flera avgångar i veckan till och från Cebu. Från flygplatsen till Legazpi City är det cirka 10-15 minuter.
  • Till Naga Airport – Philippine Airlines, PAL Express, Cebu Pacific och Zest Air flyger regelbundet mellan Manila och Naga på cirka 45 minuter. Därefter en kort resa på 15 minuter in till staden.

Se och göra

  • Mount Mayon – Sägs vara världens mest symmetriska konformade vulkan, fortfarande aktiv. Mycket vacker, även från långt avstånd. Kan till exempel ses från Legazpi, eller från en valhajsbåt i Donsol.
  • Donsol och valhajar – Donsol är den lilla fiskebyn 1,5 timme från Legazpi som fått ett uppsving tack vare turister som framför allt kommer för att se valhajar, eller dyka. Orten är mysig och genuint filippinsk med våtmarknader och fiskförsäljare. Det går utmärkt att se Mount Mayon från sin valhajsbåt om man inte redan gjort det. Bra att tänka på är att valhajssäsongen är ungefär mellan november och juni, och flera resorts har stängt övrig tid. I Donsol anordnas också något så sällsynt som guidade turer för att beskåda eldflugor som lyser upp träden längs Donsolfloden om kvällen.
  • Öhopping i Caramoan – Caramoan är en stad i provinsen Camarines Sur, men ofta åsyftas öarna utanför stadens kust. Hyr en chartrad motorbåt några dagar för att hinna med och se och uppleva alla fantastiska, charmiga öar och vikar. Ta med badkläder, flytväst, egen mat och dryck.Det finns flera sätt att ta sig till Caramoan, bland annat vidare med buss och båt från Naga eller Legazpi om man redan befinner sig där. Då det innebär byten, räkna med mer än en halv dags restid.Ett annat relativt smidigt alternativ är flyg till Virac, Catanduanes från Manila. Därefter Jeepney eller annat fordon till barangay Cabcab, barangay Codon eller barangay Bislig i San Andres. Spendera natten i någon av dessa orter och ta en tidig båt till Guijalo, Caramoan.
  • Öhopping i Calaguas Islands – Calaguas är en ögrupp som tillhör provinsen Camarines Norte. Den består av tre huvudöar, Tinaga Island, Guintinua Island och Maculabo Island, samt en mängd mindre öar. Tinaga Island är mest populär bland backpackers, framför allt för dess strand Mahabang Buhangin (”long beach”), som gott och väl kan mäta sig med Boracays White Beach. Även om öarna blivit allt mer populära bland turister och backpackers på senare år är det oexploaterat och lugnt i jämförelse med till exempel Boracay. Camping är populärt på öarna och kostar 100 pesos. Staden Daet är startpunkten för en resa till Calaguas. Det går att ta sig från Naga till Daet på 2 timmar med bil eller minibuss.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Skriv en kommentar
Ange ditt namn