El Nido ligger på den norra delen av Palawan och utgörs av ett 50-tal små och stora öar. Från att ha varit ett enkelt fiskesamhälle till dagsläget när turismen utgör den viktigaste inkomstkällan, så är El Nido relativt okänt och ingen destination för gruppturister – delvis på grund av sitt avskilda läge.

Bortanför staden och i bukten kan man njuta av storslagen natur och oexploaterade, paradislika öar. El Nido har ett spektakulärt landskap, och är känt för sina blå laguner, kalkstensklippor, avskilda vikar och paradisstränder, sitt unika djur och växtliv – och sina vackra solnedgångar.

Vare sig man besöker El Nido för att finna inspiration eller, stillhet för att meditera, fira sin kärlekssemester eller njuta av dess idyll och rika vattenlig, så är det ett faktum att många blir förälskade i El Nido. Det är inte för inte som det har fått smeknamnet, det sista paradiset.

1998 blev El Nido ett skyddat område – ett av tio i Filippinerna som behöver bevaras för sin unika fauna och flora, växt och djurarter, varav flera inte existerar någon annanstans  på jorden. Det är kostsamt att underhålla och skydda området, och det är därför tacksamt och viktigt att vi turister hjälps åt att vara miljövänliga, för att skydda och bevara det här paradiset.

Resa till El Nido

 • Flyg Manila – El Nido – Island Transvoyager Inc har 3 dagliga avgångar mellan Manila och Lio Aiport, 20 minuter från El Nido Town. Flyget, ett ATR-50 tar 55 minuter och normalpris är 6,750 pesos. Ett dyrare alternativ än att flyga till Puerto Princesa, men också det snabbaste och smidigaste. 10kg bagage ingår, och varje extra kilo kostar 200 pesos. Tricycle mellan flygplatsen och El Nido Town kostar cirka 250 pesos. Avgångar från Manila dagligen 7:00, 11:00 och 15:00. Avgångar från El Nido dagligen 9:00, 13:00 och 17:00. Bokningar sker via El Nido Boutique & Artcafe, flights@elnidoboutiqueandartcafe.com. Promotionpriser förekommer under lågsäsong och annonseras ut på deras facebooksida.
 • Från Puerto Princesa – Det snabbaste sättet att åka de 220km mellan Puerto Princesa och El Nido är med minibuss. Vi kan rekommendera Day Tripper Palawan. Resan tar mellan 5-6 timmar och kostar från 850 pesos per person för delad tur, och från 7700 pesos för chartrad. Ett bekvämare men långsammare alternativ är med buss. Cherry bus har dagligen flera avgångar från både Puerto Princesa och Palawan, flera med sina luftkonditionerade, moderna bussar. Pris från 385 pesos. Restiden varirerar beroende på antal stopp, men vanligtvis ungefär 6 timmar. Cherry Bus. Att hyra moped eller motorcykel och köra själv är ett alternativ, men rekommenderas endast till erfarna förare.
 • Coron – El Nido – Det går 4-5 båtar i veckan mellan Coron och El Nido, beroende på väderförhållanden. Resan tar normalt sett 7-8 timmar och rekommenderas inte för den som lätt blir sjösjuk. Pris cirka 2000 pesos.

Kommunikationer

El nido Town är litet vilket gör det promenadvänligt. För att ta sig till utanför staden kan man ta en Tricycle eller hyra en moped.

Internet, mobiltelefon, bankomat

Elektricitet finns i El Nido mellan 14:00 – 06:00. Ett fåtal ställen har generatorer som används resterande tiden. Det finns några internetcaféer i El Nido. Flera hotell och restauranger har också WiFi-anslutningar, åtmistone så länge elektriciteten är påslagen. Både Smart och Globe har bra täckning i området.

Stränder

Det finns nästan ett oändligt antal paradislika och idylliska stränder runt El Nido, många av dem på någon av alla öar i bukten. Det finns också ett antal utmärkta stränder på fastlandet som man kan ta sig till från El Nido Town. Las Cabanas ligger en kort resa bort om man bor i staden. En lugn strand med vit sand och klart vatten, både populär för bad och snorkling, och för sin solnedgång.

Norrut ligger en av de mest populära stränderna Nacpan Beach, som i själva verket är två stränder sida vid sida – Nacpan och Calitang. Man tar sig lättast dit med moped på 40-45 minuter, något längre med Tricycle.

Ytterligare 30-60 minuter resa norrut ligger Duli Beach, en 4km lång strand endast omgiven av djungel och kristallklart vatten.

Se och göra

Det som lockar de flesta besökare till El Nido är upplevelsen av den vackra naturen, de storslagna vyerna, paradislika öar och stränder, korallrev, laguner – och kanske den magiska solnedgången över Bacuit Bay. Dykning och snorkling och många andra utomhusaktiviteter lämpar sig bra i området.

 • Öhopping – Bacuit Bay, bukten utanför El Nido med sina öar upplevs bäst med båt. Flera arrangörer erbjuder organiserade turpaket som benämns som tur A-D och har sina fast rutter. Varje tur besöker ett antal öar, där man får möjlighet att utforska stränder, laguner och grottor, och fotografera, snorkla och bada. Turerna brukar vara 4-6 timmar, pris mellan 1200-1800 pesos per person. I priset ingår en plats på en båt med 5-10 personer, samt lunchbuffé. El Nido Boutique & Artcafe har lång erfarenhet av organiserade turer i El Nido. Caera Tours med liknande turpaket går att boka via GoPalawans hemsida. Bokningar på plats i mån av tillgång är möjligt, och ofta ett billigare alternativ, upp till halva priset. För att göra det besöker man turarrangörerna samma morgon man vill åka. För den som vill chartra en egen båt går det att göra för 8500 pesos per person (1-2 personer), se Discover El Nido’s webbplats. Ett annat utmärkt sätt att utforska El Nidos öar och stränder på egen hand är med kajak, som går att hyra av Artcafe. Övernattning på på någon av de exotiska öarna är en upplevelse för den som vill känna sig som en riktig ”Robinson”. Campingen sker i primitiva former på stranden. Tao Philippines och Native Exploration Palawan ordnar båtturer med övernattning, både i grupp och privat. För kajakturer med övernattning, se El Gordo’s eller Kayak Island Trips.
 • Dykning – Det finns flera dykoperatörer i El NIdo Town som erbjuder turer och kurser av hög kvalitet, flera med mycket lång erfarenhet.
 • Hyra moped/motorcykel – En av de bästa sätten att ta sig runt mellan stränder, vattenfall och naturen runt El Nido är genom att hyra moped. De flesta vägar är i bra skick och trafiken inte särskilt tung. Pris från 500 pesos.
 • Segling – Upplev Bacuit Bay från segelbåt, eller lär dig segla själv, Palawan Sailing.
 • Mountain biking – Ett utmärkt sätt att njuta av naturen och omgivningarna. En bra arrangör är El Gordo’s som har turer både för nybörjaren och den mer äventyrlige.
 • ZipLine – Mellan Las Cabanas och Snake Island finns en zipline på 750m. Pris är 500 pesos och kan bokas via Artcafe.
 • Kitesurfing – Mindre än en timme från El Nido town på den östra kusten ligger en avskild strand med ideala förhållanden för att lära sig kitesurfing i lugn och ro. Qi Palawan har både en resort och ordnar kurser.
 • Nagkalit-kalit Falls och Makinit Hot Spring – Vackert område med vattenfall och en varm källa,  omgärdat av tät djungel. Ungefär 45 minuters resa med bil från El Nido Town, följt av 45 minuters vandring.

Shopping

Shopping på El Nido består av några butiker med souvenirer, hantverk, snorklingsutrustning, vykort. Ett fåtal apotek och supermarkets finns inom staden.

Mat och dryck

 • El Nido Boutique & Artcafe – Förutom resebyrå och butik är Artcafe en utmärkt restaurang med en varierad meny, gratis WiFi, liveband och livesport på TV.
 • Jova Moon Restobar and Inn – Kanadensisk och filippinsk mat. Härlig atmosfär och bra utsikt tillsammans med goda cocktails och ”beer pong”.
 • Republica Sunset Bar – Ät tapas och avnjut kanske den vackraste solnedgången på El Nido.
 • The V&V Bagels –  Goda bagels, kakor och gott kaffe. Gratis WiFi.
 • The Lonesome Carabao – Mexikansk mat.
 • Pukka Bar – Filippinsk restaurang på stranden med fin utsikt. Har liveband dagligen och anordnar strandparty.
 • The Marber’s – Utmärkt läge och atmosfär på stranden. Serverar tysk och filippinsk mat, samt pasta, pizza, och mackor till bra priser.
 • Atmosphere – Blandad sydasiatisk mat.
 • The Cadlao Resort and Restaurant – Vackert belägen restaurang.
 • Doy’s Grill – Smakrik grillad fisk.
 • Blue AzulUtmärkt vegetarisk mat.
 • Altrove – Italiensk restaurang med goda pizzor.
 • La Salangane – Fransk restaurang.
 • Habibi Restaurant & Shisha Cafe – Ett ställe med avslappnad och gästvänlig atmosfär. Serverar färsk fisk direkt från marknaden, goda pizzor och har ett bra utbud av drinkar. Gratis WiFi, TV-projektor och spel.
 • Aplaya Restaurant – Filippinsk mat, fisk & skaldjur, pizza och pasta. Stora portioner till bra priser. Gratis WiFi.
 • Coco Bar – Liveband på stranden.
 • Budget – Längs huvudgatorna in El Nido Town finns ett flertal ”eateries” med god mat från 70 pesos. BBQ som grillas längs gatan från 10 pesos.

Nyttiga länkar
TripAdvisor – El Nido på TripAdvisor.

Daytripper Palawan – Minibuss till El Nido.
Cherry Bus – Buss till El Nido.

Palawan Sailing – Certifierad arrangör som erbjuder kurser i segling.
El Nido Boutique & Artcafe – Resebyrå, butik, restaurang, bar.
Discover El Nido – Privat båt, hoppa från klippor, dykning, klättring, trekking.
Tao Philippines – Båtturer och öhopping med övernattning.
Native Exploration Palawan – Båtturer och öhopping med övernattning.
El Gordo’s Adventures – Paddla kajak eller åk på en tur med mountainbikes.
EL Nido Kayak Trips – Paddla kajak i bukten.
Qi Palawan – Resort och kurser i kitesurfing.

2 KOMMENTARER

 1. Thank you for this very helpful article! We also used the Daytripper shuttle van service to get to El Nido and they were great! Very comfortable & reliable 🙂 Safe & happy travels!

Comments are closed.