• Invånare: Cirka 1,3 miljoner
 • Språk: Boholano, Filipino/Tagalog, Engelska
 • Resa hit: Flyg från Manila, färja från Cebu City 1-2 timmar

Bohol provinsen ligger i centrala Visayas regionen, sydöst om Cebu och sydväst om Leyte. Provinsen består av 75 öar, där huvudön som är den största också heter Bohol. Tagbilaran är provinshuvudstad.

Bohol är en tropisk oas med vackra vikar och vita sandstränder. Internationellt sett inte lika känt som till exempel Boracay, men sedan länge ett paradis för dykare och snorklare – inte minst för möjligheterna att se valar och delfiner. Andra sevärdheter är de fascinerande naturformade kullarna Chocolate Hills, samt Tarsier, världens minsta primat. Här finns också flera kulturarv och gamla stenkyrkor som är värda ett besök.

Panglao är halvön som är populärt för sina långa och vita sandstränder, samt utmärkta dykning. Här finns också flera exlusiva resorts.

Alona beach
Alona beach

Väder

November till april
Den nordöstra monsunperioden som innebär den mildaste perioden på året med en medeltemperatur på 28 grader på dagtid och 25 grader om natten. Regnskurar förekommer under denna period men är ganska sällsynt.

Sommar (maj-juli)
Sommarperioden präglas av stundtals mycket höga temperaturer med hög luftfuktiget.

Augusti till novemer
Den sydvästra monsunperioden är vädret relativt oförutsägabart med både regndagar och uppehåll.

Resa till Bohol

 • Flyg: Från Manila avgår finns flera dagliga flygavgångr direkt till Tagbilaran Airport på Bohol. Philippie Airlines, Cebu Pacific och Zest Air trafikerar sträckan.
 • Båt: Om man befinner sig i Cebu är det enklaste sättet att ta sig till Bohol med färja. Till hamnen i Tagbilaran är restiden cirka 2 timmar med snabbfärja, och passar särskilt bra om man ska vidare till Panglao. Hamnen har också färjeförbindelser Manila, Cagayan de Oro, Dumaguete, Dipolog, Illigan, norra Mindanao mfl. Ett snabbare och billigare alternativ från Cebu är färja till den nordöstra hamnstaden Tubigon – hit kan man resa på en timme. Tubigon har bra anslutningsmöjligheter till alla sevärdheter på Bohol.
  Tidtabeller och information om färja mellan Cebu och Bohol
Bohol landskap
Bohol landskap

Kommunikationer

Många som besöker Bohol upplever att trafiken är mycket glesare och lugnare än i andra provinser. Därför lämpar sig ön utmärkt för att utforska ön på egen hand. Det kan man göra genom att hyra en bil, moped eller motorcykel, eller varför inte en cykel för lokala utflykter.

Många av städerna i Bohol har en bussterminal och förbindelserna är i regel bra och följer dagliga tidtabeller. Med Tagbilaran som utgångspunkt är det enkelt att ta sig till de flesta städer och sevärdheter på egen hand.

Det finns också möjlighet att hyra privat bil, taxi eller boka turer via sitt hotell eller en researrangör.

Se och göra

Panglao är en halvö som ligger sydväst om Tagbilaran, och förbinds med huvudön Bohol av två broar. Från färjeterminalen och flygplatsen i Tagbilaran kan man ta sig med taxi för omkring 600 pesos, omkring 30-45 minuter restid. Ett billigare alternativ är buss eller jeepney från bussterminalen i Tagbilaran, vilket kostar 20-30 pesos och tar omkring en timme.

Panglao är populärt för sina långa och vita sandstränder, samt utmärkta dykning. Här finns också flera exlusiva resorts. Här finns emellertid boenden i alla prisklasser och längs med Alona Beach ligger restauranger, små butiker och dykshoppar. Jämfört med Boracay är Panglao avslappnat och mycket familjevänligt. För den som tycker om att vara uppe till småtimmarna finns även några barer och ett diskotek.

 • Chocolate Hills – Bohols mest populära turistattraktion. Över tusen gräsbeklädda kullar utspridda över ett stort område, som under torrperioden blir brunaktiga – därav namnet Chocolate Hills. Varje kulle är 30-50m höga och tros ha bildats från en kombination av kalksten och lera.
 • Tarsier – Tarsiern (spökapa på svenska) är en av världens minsta primater och förekommer i delar av Filippinerna, bland annat på Bohol.
 • Öhopping – Utanför Panglao finns flera obebodda paradisöar som man kan nå med en kort båtresa.
 • Loboc River – Paddla kanot i den rofyllda floden med vackra omgivningar. Här finns också en flytande restaurang.
 • Kyrkor – På Bohol finns ett flertal mycket gamla kyrkor från den spanska kolonialtiden, väl värda ett besök. Tyvärr förstördes flera delvis av en stark jordbävning 2013, men är under återuppbyggnad. Några kykor värda ett besök är Baclayon, Loboc, Loon samt Dauis Church.

Det går att kombinera flera av Bohols turistattraktioner under en dag, där även ett besök vid en djurpark och fjärilsmuseum ingår. Man kan boka detta via sitt hotell, en researrangör eller prata med en taxichaufför för en skräddarsydd tur.

Bohol kyrka
Bohol kyrka

Resmål i närheten

Cebu

2 KOMMENTARER

 1. Hey I just came across your website and this article on Bohol! Lovely pictures and information about this island which is one of my favourites in the Philippines, so thanks for sharing! 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Skriv en kommentar
Ange ditt namn