Det har snart gått 10 år sedan jag för första gången satt och planerade min resa till sydostasien. Ett par år senare var det dags att resa till Filippinerna för första gången. Sedan dess har jag inte kunnat sluta resa, trots att jag inte är särskilt förtjust i att flyga.

Förväntansfull, nyfiken och med ett litet pirr i magen klev jag ombord på planet. Det var första gången jag skulle resa så långt. 10 timmar på ett flyg. Jag skulle landa i en ny värld, med nya människor, nya kulturer, nya dofter, nya intryck. Jag skulle komma hem med nya upplevelser och erfarenheter i bagaget. Inte långt därefter började jag planera inför nästa resa.

Det är något visst med att planera. Det är som en del av själva resan i sig själv. Att sitta med en kopp kaffe en ruggig höstdag och drömma sig bort. Läsa, titta på bilder, planera. Boka. Längta.

Alla vill resa på sitt eget sätt. Vissa längtar efter återkomma till just sitt paradis. Den där stranden, den där staden, den där platsen som känns som hemmet utanför hemmet. Vissa vill uppleva så mycket det bara går, se så många nya platser som är möjligt att trycka in i schemat under några veckor. Vissa vill bara packa en väska, boka ett par nätter och ta det därifrån. Se vad som väntar runt hörnet.

Alldeles oavsett så tänkte jag dela med mig av några tips inför planeringen av din resa till Filippinerna.

Tips inför din resa till Filippinerna

Ha ett öppet sinne

Filippinerna bjuder på mängder av nya intryck. Karismatiska och leende människor, ofta sociala och nyfikna. Häpnadsväckande natur, paradisstränder och öar. Trafikkaos med häftigt målade jeepneys, gatuhundar och galande tuppar som vaknar alldeles för tidigt.

Filippinerna är inte lika turistigt och exploaterat som andra delar av sydostasien, och det är också en del av dess charm. Med ett öppet sinne får man mer utav sin resa, och kanske några nya vänner på köpet.

Räkna med förseningar och längre restider

Det är inte en ovanlighet att flyg blir mer eller mindre försenade. Att chauffören kommer senare än utlovat. Att fastna i rusningstrafik. Att saker inte fungerar som det gör hemma, utan rentav fungerar otroligt dåligt och ineffektivt. Planera inte för snäva restider, det kan kosta både stress och missade upplevelser. Tänk på att 1 timmes flygresa ofta tar minst en halv dag, inklusive transporter och incheckning på hotell.

Ha tålamod

Tålamod är en dygd i Filippinerna. Köer kan ibland kännas oändliga, och saker hopplöst ineffektiva jämfört med hur det fungerar hemma eller på andra resmål. Att vänta är en del av det dagliga livet i Filippinerna. Försök stanna till en liten stund, acceptera situationen, och uppskatta nuet med ett leende. Ungefär som filippinarna själva.

Planera inte för många destinationer under samma resa

Med all förståelse för att man gärna vill se och uppleva så mycket som möjligt, särskilt om det är din första resa till Filippinerna. Jag vill ändå rekommendera att ha lite ”space” i resplanen för oförutsedda händelser, som förseningar eller andra problem. Dessutom kan det vara värt att ge varje plats lite tid att utforska. En eller två dagar på en destination skapar några nya intryck och bilder till fotoalbumet, men det är inte nog tid att lära känna en plats. Ge utrymme för det spontana.

Res inte alltid med det snabbaste färdsättet

Det kan vara skönt att ha flyg bokat, och dessutom ha transport färdig mellan flygplatsen och hotellet. Snabbt och effektivt mellan punkt A och punkt B. Men ibland kan det vara värt att tänka om och resa långsammare. Utanför turistdestinationerna finns också så mycket spännande att se. Några stopp längs vägen för en unik inblick i det lokala livet. Möten med människor, ett spännande stopp vid en lokal marknad. En strand utan några som helst turister. Ofta är det de små saker som är de mest minnesvärda. Ibland är det inte destinationen som är målet, utan själva resan. Det finns ofta bra bussförbindelser, eller hyr en motorcykel eller bil för att resa alldeles själv.

Läs mer om transport i Filippinerna

jeepney - resa till Filippinerna

Bra att veta

  • Kontanter – Filippinerna är ett kontantland och kortbetalningar är sällsynt. Det finns gott om bankomater i de större städerna, men inte alltid ute på landsbygden och öarna. Planera för detta och ha alltid kontanter på fickan. Läs mer om valuta och pengar
  • Adapter – Eluttagen i Filippinerna är av typ A eller B, så för oss svenskar behövs en adapter.
  • Myggmedel – Dengue förekommer i Filippinerna, och ibland kan lokala utbrott tillfälligt öka risken. Följ därför lokala rekommendationer och råd. Denguemyggan är aktiv även på dagtid, så i dessa områden bör man alltid stryka på sig myggmedel.
  • Solkräm – Solen är stark i Filippinerna, och det går snabbt att bränna sig utan solkräm. Det går att köpa på plats, men är inte alltid särskilt mycket billigare än i Sverige.
  • Vätskeersättning – Uttorkning är mycket vanligt bland turister, ovana med värmen, och som får i sig för lite vätska. Drick mycket vatten, men ta gärna med Resorb eller liknande vätskeersättning. Uttorkning är ett allvarligt tillstånd som kräver omedelbar sjukvård.
  • Reseförsäkring – En svensk reseförsäkring gäller vanligen i upp till 45 dagar, men det är viktigt att se över detta innan avresa. Ett besök på kliniken eller sjukhuset kan annars bli mycket kostsam.
  • Visumregler – Tänk på att ansöka om visum om du besöker Filippinerna i mer än 30 dagar. Läs mer om visum och pass
  • Vaccinationer – Vaccinationer kan behövas, och planera detta i god tid innan avresa. Läs mer om vaccinationer

strand - resa till Filippinerna

Läs mer om att resa till Filippinerna

Lycka till med din reseplanering!