• Invånare: Cirka 12.000
 • Språk: Aklanon, Engelska
 • Resa hit: Flyg till Caticlan eller Kalibo, sedan färja eller buss/färja

Boracay är en tropisk ö i provinsen Aklan, omgiven av fantastiska vita sandstränder, och ungefär en timmes flygresa från Cebu eller Manila. Boracays White Beach har under flera år blivit utsedd till en av världens bästa stränder av TripAdvisor, bland konkurrenter som Karibien, Söderhavet, Thailand, Malaysia och Indonesien.

White Beach, Boracay – En av världens bästa stränder enligt TripAdvisor

För den aktiva resenären finns det mängder av vattensporter och aktiviteter, som segling, vindsurfing, kitesurfing, snorkling, dykning och vattenskoter. När solen har gått ner fortsätter Boracays pulserande nattliv, till gryningen om man vill.

Väder

Högsäsong (November – maj)
22-33 ° C
White Beach är lugnt och utmärkt för sol och bad. På motsatt sida av ön är det blåsigt, vilket gör det bättre lämpat för vindsurfing och kitesurfing.

Lågsäsong/Regnperiod (Juni – oktober)
24-32 ° C
Ofta kraftiga vindar och stora vågor, och tyfoner förekommer.

Resa till Boracay

 • Flyg till Caticlan (Godofredo P. Ramos Airport) – Snabbaste alternativet om man redan befinner sig i Filippinerna. Cebu Pacific flyger direkt från Manila och Cebu. Philippine Airlines och SkyAir direkt från Manila. Då det bara finns en relativt kort landningsbana på flygplatsen i Caticlan är planen av mindre modell, och man kan behöva betala extra för mer packning.
 • Flyg till Kalibo International Airport – Kalibo är en internationell flygplats och kan därför ta emot större plan. Cebu Pacific Air, China Airlines, Philippine Airlines och Zest Airways ansluter Kalibo med Manila, Taipei, Shanghai och Seoul. AirAsia flyger direkt till och från Clark (nära Angeles). Tiger Air ansluter Kalibo med Clark, Manila och Singapore. Från Kalibo till anslutande båt till Boracay är det cirka 80 minuters resa, som kan göras med bilar, minibussar och större bussar. Det kan vara smidigt att köpa ett paketpris, där även båtbiljett ingår. Pris 200-300 pesos. (exkl. Environmental fee & terminalavgift)Från färjeterminalen Caticlan Jetty Port behöer man betala tre olika avgifter för att ta sig till Boracay. Terminalavgift på 100 pesos, motsvarande de terminalavgifter som finns på flygplatser. Dessutom behöver alla som reser till Boracay betala en Enviromental Fee (miljöavgift) på 75 pesos. Det finns två alternativ till båtar. Små motorbåtar, bangkas som går i ett stort antal hela tiden, och kostar 25 pesos. Färja kostar 30 pesos. Dessa går vanligtvis mellan 5 på morgonen och 10 på kvällen. Ett fåtal resorts har egna båtar. Framme i Boracay väntar många jeepneys på att köra till hotellen. Det brukar kosta ungefär 100 pesos. Det går även att boka minibuss t/r i förväg vid Caticlan Jetty Port, eller på Internet, för en något högre kostnad.

Kommunikationer

Jeepneys fungerar som taxibilar på Boracay och ett smidigt alternativ. Kortare sträckor kostar från 40 pesos, men det är inte ovanligt att få ett prisförslag på 150 pesos eller mer. Det är därför viktigt att alltid göra upp om det innan man reser. Det går också att hyra moped för att enkelt ta sig runt på ön. Bra att tänka på är att skicket på vägarna kan variera och att många kör fort. Mountainbikes är ett annat alternativ. Vissa resorts och arrangörer erbjuder turer med minibuss.

Stränder

Förutom White Beach som är öns huvudattraktion finns ett flertal stränder att besöka för bad, snorkling och vattensporter.
Läs mer om stränderna

Se och göra

 • The Bat Cave (fladdermusgrottan) – Grottorna ligger på västra delen av Boracay. För att ta sig dit kan man boka en tur via sitt hotell eller en arrangör. Vägarna dit är delvis leriga, och följs av en kort trekking i skogen. Entréavgift för att besöka grottorna är 50 pesos, exklusive guide som man bör göra upp om priset i förväg med. Detta beroende på om man vill besöka en eller två grottor. I grottorna bor flera arter av fladdermöss och man kan se droppstenar. Viktigt att tänka på är att vägen till grottorna kräver en skaplig fysik, och att det förekommer ormar i grottorna.
 • Dykning och snorkling – Boracay är en utmärkt destination för dykning med cirka 30 platser för dykning omkring och direkt utanför ön. Längs White Beach finns det mängder av dykshoppar som erbjuder kurser för både nybörjare och erfarna dykare. Med sitt klara vatten är snorkling bra på nästan alla stränder.
 • Kitesurfing – Bulabog Beach på Boracay är en av de mest populära och bästa destinationerna för kitesurfing i Asien. Därför kan det bli ganska trångt på stranden när det är som flest besökare. Säsongen sträcker sig från november till april (bäst december-mars) med starka vindar regelbundet. Under lågvatten råder bra förhållanden för nybörjare, då vattnet är helt plant. Längs stranden finns ett flertal kitesurfingskolor för både nybörjare och erfarna.
 • Båttur – Det finns gott om båtturer som utgår från White Beach. Både som seglar längs kusten och stannar vid Boracays stränder, och turer till andra öar som Crocodile Island and Crystal Cove Island, Carabao Island och Tablas Island. Tablas Island är sevärt med sin vackra natur. Många försäljare vill sälja båtresor på stranden, men det kan vara värt att inte ta första bästa då priserna kan variera kraftigt. Ett tips är att gå direkt till en av båtarna och fråga.
 • Mount Luho – På den nordöstra delen av Boracay ligger Mount Luho. Från dess topp 100m öh har man en spektakulär utsikt över Boracay. Entréavgift 50 pesos.
 • Golf – För den som vill spela golf finns en 18-hålsbana vid Fairways Bluewater Resort Golf and Country Club.
 • Massage & SPA – Längs White Beach finns flera mindre massageinrättningar direkt på stranden med billiga priser, helkroppsmassage från 300 pesos. Det finns också flera SPA-anläggningar, längs huvudgatan kring station 3 och i vissa hotell. Dessa erbjuder utöver olika sorters massage även ansiktsbehandlingar och fotbehandlingar.
 • Willy’s Rock – Klippö med stenformationer strax utanför White Beach. Brukar vara ett populärt fotoobjekt.
 • Övriga aktiviteter – Vindsurfing, jet skiing, parasailing, skimboarding, dykning från klippor, fiske, bananbåtar, hästridning.

Shopping

Längs White Beach finns små affärer som säljer souvenirer, kläder, smycken och andra varor, med den största koncentrationen i D’Mall vid station 2. Det finns även marknader som säljer frukt, grönsaker, kött och fisk.

Bankomater

Det finns 8-10st bankomater på Boracay. Under vissa perioder när det är många som tar ut pengar tar det slut, och påfyllning kan dröja. Det är därför bra att ta med kontanter som man tagit ut i förväg.

Mat och dryck

 • Aria Restaurant – Ligger i D’Mall vid station 2 och serverar utsökt italiensk mat. Missa inte de vedeldade pizzorna!
 • D’Talipapa – Köp färsk fisk och skaldjur på den här marknaden och låt restaurangerna intill tillaga det som du vill ha det. Mycket prisvärt och en rolig matupplevelse.
 • Crafty’s Rooftop Bar and Coffee Shop – Crafty’s ligger på takvåningen av D’Mall och har en asiatisk/internationell meny av hög kvalitet, samt ett stort sortiment av vin, öl och cocktails. Utmärkt läge för att se solnedgången!
 • Halowich – Prova den supergoda filippinska desserten Halo-halo på detta populära ställe i D’Mall.
 • Jonas Fruitshake – Boracays godaste och mest populära fruktshakes.
 • The Sunny Side Cafe – Populärt för sitt goda kaffe, frukostar och smörgåsar. Havsutsikt vid station 2.
 • Los Indios Bravos (Bulagog Beach) – Värt ett besök. Serverar god internationell mat med det lilla extra. Restaurangen har dessutom ett eget mikrobryggeri med spännande ölsorter.
 • Tilapia ‘N Chips – Mest kända för sina ölfriterade Fish and chips, men serverar även asiatiska rätter och bland annat hamburgare och smörgåsar. Modern och trevlig atmosfär vid station 2.

Nattliv

 • Boracay Pub Crawl – Träffa folk från hela världen, hoppa mellan barer, nattklubbar och roliga aktiviteter. Pub crawl
 • Exit Bar – Härlig atmosfär, billiga drinkar och biljardbord. Vid station 2 nära D’Mall.
 • Red Pirates Pub – Strandbar vid station 3 med avslappnad atmosfär. Serverar goda cocktails och BBQ-buffé på fredagar. Livemusik vissa kvällar.
 • Juice Bar – Sitt på kuddar och njut av en drink, eller dansa till R&B och klubbmusik. Juice Bar har en avslappnad atmosfär och är öppet hela natten. Ingen entréavgift.
 • Club Paraw – Nattklubb vid station 1. Två dansgolv uppdelat på två våningar. Gratis entréavgift.
 • Club Summer Place – Stor nattklubb centralt vid station 2. Med två dansgolv och DJ’s som spelar den senaste housemusiken. Klubben är öppen hela natten. Entréavgift från midnatt.
 • Epic Bar – Populär restaurang och diskotek bredvid D’Mall vid station 2.
 • Bom Bom Bar – Strandbar vid station 2 som ofta har livemusik.

Hotell


LÄMNA EN KOMMENTAR

Skriv en kommentar
Ange ditt namn