Coron är den största staden på ön Busuanga Island i norra Palawan. Det är också ett namn på en närliggande ö, Coron Island. Från början var staden en liten fiskeby, relativt okänd utanför Palawan. På senare tid har dykare och andra turister satt det på kartan, och turismen har blivit mer utpräglad.

Området är känt som en av de bästa platserna för vrakdykning i världen. Här finns tio vrak från andra världskriget, omgivna av korallrev. De tillhörde den japanska flottan och sänktes av amerikanska bombflygplan 1944. Det finns också gott om fina sandstränder med vit stand och klart vatten, som lämpar sig bra för snorkling.

Resa till Coron

Det går regelbundet flyg mellan Manila och Busuanga med AirPhil Express, Cebu Pacific och Zest Air. Från Cebu med Cebu Pacific tre gånger i veckan – tisdag, torsdag och lördag. Plats i minibuss mellan flygplatsen och Coron Town kostar runt 150 pesos.

Det finns båtanslutning mellan El Nido och Coron, vanligtvis 4-5 avgångar per vecka beroende på väderförhållanden. Pris kring 2000 pesos. Från Puerto Princesa går endast en båt i veckan via Travel 2 Go till Coron, kl 13:00 på söndagar. Från San Jose på Mindoro går flera båtar i veckan till Coron. Båtresorna kan vara ett ganska obekvämt alternativ då hård sjögång förekommer.

Kommunikationer

Det finns inga taxibilar i Coron, men det går att ta sig runt billig med Tricycles, från 10 pesos per resa. Motorcykel och moped finns att hyra på flera ställen i staden.

Internet, mobiltelefon, bankomat

Förutom flera internetcaféer har de flesta hotell, och många restauranger och caféer gratis WiFi. Mobilsurf fungerar också bra, både med Globe och Smart som har byggt ut nätet till 3G. Numera finns också flera bankomater i staden som accepterar internationella kreditkort

Öhopping

Det finns massor av unika öar i området med kalksten, vita sandstränder, fantastiska sjöar, laguner och ett rikt undervattensliv som lämpar sig utmärkt för snorkling. De traditionella filippinska bangkabåtarna fungerar som båttaxi, och kan hyras från ”Market Pier” i Coron Town, inklusive kapten, för en halv dag eller en hel dag. Man kan skapa sin egen rutt, eller välja från färdiga paket. Pris från 1500 pesos, eller mindre om man endast avser att åka till en ö och tillbaka. De flesta öar är oexploaterade så man bör ta med egen mat och dryck, om det inte ingår. Se karta över Palawan för översikt över öarna.

 • Coron Island – Kalkstensö med spektakulära stenformationer och utmärkta områden för snorkling. Också hem för Kayangan Lake, Barracuda Lake, Banol Beach och Twin Lagoon.
 • Malcapuya Island – Vacker liten ö med en sandstrand i klass med Boracay’s White Beach. Pudervit sand, klart vatten, palmträd, och i princip helt oexploaterat. Ön som ligger cirka 1,5 timme från Coron kan besökas som en del av en dagstur, men går också att övernatta på.
 • Banana Island – Kan med fördel kombineras med Malcapuya under en dag, eller övernattas på. Banana Island är ytterligare en mycket vacker ö, med utmärkta stränder och ett levande undervattensliv med koraller, tropiska fiskar och jättemusslor.
 • Bulog Island – Ingår ofta i en dagstur till ovan nämnda öar. Ön är liten men har en resort, och utmärkta omgivningar för snorkling.
 • Tangat Island – Kalkstensö med fina stränder och belägen nära de flesta vraken.
 • Siete Pecados – Området runt ön är ett av de bästa snorklingsområdena i Coron, med ett rikt undervattensliv med tropiska fiskar och koraller. Upplevelsen brukar beskrivas som att simma i ett akvarium.

Dykning

Det finns ett flertal dykshoppar i Coron som ordnar turer och kurser, både för nybörjade och erfarna dykare. Mest populärt är vrakdykning bland vraken från andra världskriget, omgiven av korallrev.

Se och göra

 • Banol Beach (Coron Island) – Paradislik strand belägen i en liten avskild vik på Coron Island, en kort båtresa från Coron Town. Med några hyddor och ett flertal bord också en utmärkt plats för picnic.
 • Atwayan Beach –  Belägen strax utanför Coron Island. Stranden ligger på en liten ö med hyddor där man kan avjuta en lunch eller picnic.
 • Skeleton Wreck – Strax utanför Coron Island ligger ett gammalt båtvrak från fiskebåt, omgiven av koraller. En utmärkt plats för snorkling.
 • Mount Tapyas – Upplev en fantastisk panoramavy över Coron och närliggande öar. Promenera, eller ta en Tricycle från Coron Town, gå sedan längs stigen uppför berget och cirka 700 trappsteg. Också en utmärkt plats för att se solnedgången, men tänk på att gå i god tid.
 • Barracuda Lake (Coron Island) – Vacker sjö omgiven av växtklädda berg. Med snorkel och simglasögon kan man se de unika stenformationerna i det varma vattnet, med skiftande temperaturer upp till 40 grader. Vägen till sjön innebär lite klättring och kräver bra skor. Entréavgift 100 pesos
 • Kayangan Lake (Coron Island) – Ett måste om man besöker Coron. En sjö med vatten så klart att det räknas som det renaste i Filippinerna. Simma genom en grotta och klättra upp för berget för en spektakulär vy – den mest fotograferade i Palawan. Entréavgift 200 pesos.
 • Twin Lagoon (Coron Island) – Två vackra laguner separerade med en stenformation, som går att simma emellan genom en grotta.
 • Kingfisher Park – Paddla kajak omgiven av mangroveskog, eller trekking i bergen. Pris från 200 pesos. Se Kingfisher Parks webbplats.
 • Maquinit Hot Spring – Koppla av och ta ett dopp i varma källor. Tricycle från Coron Town tur och retur inklusive väntetid, cirka 500 pesos. Gör upp om priset i förväg.
 • Mountain Biking, Trekking

Shopping

Vid market Pier finns enkla affärer, marknadsstånd och matstånd. Det finns flera apotek och några supermarkets i staden. En lokal delikatess är handrostade cashewnötter, ”kasoy”.

Mat och dryck

 • Winnies – Relativt nyöppnad restaurang med varierad europeisk och filippinsk mat till bra priser. Mycket populär.
 • La Sirenetta – Restaurang med havsläge som erbjuder en fantastisk utsikt. Internationell meny med en något högre prisnivå.
 • Bistro Coron – Fransk/internationell restaurang med blandade betyg, delvis pga. priserna som är väl tilltagna, samt varierad servicenivå. Räkna dock med att få en matupplevelse utöver det vanliga.
 • Blue Moon Restobar – Lokal samlingspunkt för att inta mat och dryck – många kommer enbart för drycken. På menyn finns allt från pizza, internationell och filippinsk mat, samt ostar och salamibrickor.
 • Noname Bar and Restaurant – Litet ställe med trevlig atmosfär, populärt både bland turister och de lokala. Serverar dryck, snacks och enklare mat.
 • Lolo Nonnoy’s – Utsökt filippinsk mat serverad i genuin filippinsk atmosfär. Bra priser.
 • Corto Del Mar – Trevlig restaurang med vacker atmosfär. Serverar internationell mat till vettiga priser. Mycket god pizza!
 • Brujita Bar and Restarurant – Populärt ställe i enkel och gästvänlig miljö. Goda filippinska, internationella och vegetariska rätter.
 • Sinugba sa Balay – Asiatisk restaurang, väl ansedd för sin vällagade mat och utmärkta råvaror. Genuin atmosfär.
 • Seadive Helldiver’s Bar – Goda drinkar, biljard och TV i en avslappad atmosfär.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Skriv en kommentar
Ange ditt namn